Jak powstaje oliwa z oliwek?
Wszystko zaczyna się od zbiorów. Te w zależności od regionu i stopnia dojrzałości owocu trwają od września do grudnia. Oliwa o najlepszych właściwościach odżywczych pozyskiwana jest z oliwek nie do końca dojrzałych – zawartość zdrowych polifenoli jest wówczas największa.
Dawniej zbierano owoce ręcznie, za pomocą specjalnych widełek. Dziś jednak pracę rąk niemal w 100% zastępują maszyny mechaniczne. W ciągu 24 godzin od zerwania z drzewa oliwki trafiają do tłoczni. Tam są myte i pozbawiane pozostałości liści. Następnie specjalne prasy miażdżą owoce, ułatwiając oddzielenie oliwy, która ostatecznie pozyskiwana jest w procesie wirowania. Całość wymaga określonej temperatury – zazwyczaj powinna być utrzymana na poziomie 25 stopni Celsjusza.
Rodzaje oliwy z oliwek – jaką kupić?
Powszechnie wiadomo, że oleje pozyskiwane metodą na zimno, uchodzą za najzdrowsze. Wynika to głównie z tego, że niska temperatura oraz obróbka mechaniczna pozwalają na zachowanie wielu zdrowych składników, m.in. związków polifenolowych. Z kolei w procesie rafinacji, czyli oczyszczania, zwłaszcza na ciepło, dochodzi do zubożenia walorów zdrowotnych.
Najcenniejszym rodzajem oliwy z oliwek jest typ tłoczony na zimno o nazwie extra virgin. Ma on wysoką zawartość tłuszczy omega oraz wyróżnia się niską kwasowością. Aby produkt został oznaczony mianem extra virgin, musi spełniać nie tylko warunki dotyczące składu – duże znaczenie ma również jakość owoców i pora zbioru. Nieco gorszej jakości, choć wciąż polecana, jest oliwa virgin, również z pierwszego tłoczenia. Natomiast za najmniej wartościowy produkt uważa się typ lampante, który poddawany jest rafinacji.
Jak używać oliwy z oliwek w kuchni?
Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego traktują oliwę z oliwek jako podstawowy tłuszcz spożywany zarówno na surowo, jak i do smażenia. Również w wielu polskich domach produkt ten zastępuje tradycyjne oleje rzepakowe i słonecznikowe.
Jeśli jednak zależy Ci na jak największej ilości prozdrowotnych składników, stosuj oliwę extra virgin na zimno. Doskonale smakuje m.in. jako składnik domowego majonezu lub dodatek do:
-
sałatek,
-
świeżego pieczywa,
-
grzanek,
-
pomidorów,
-
mozzarelli,
-
dressingów.
Do smażenia lepiej używać rafinowanej odmiany, ponieważ pod wpływem temperatury nawet tłuszcz najwyższej jakości traci wiele ze swojej cennej zawartości.
Co ważne, nie musisz ograniczać się do dań wytrawnych. Oliwę można śmiało wykorzystywać do wypieków czy słodkich kremów orzechowych, np. z pistacji lub migdałów.
Oliwa z oliwek: skład i wartości odżywcze
Co sprawia, że oliwa z oliwek jest tak pożądanym składnikiem zdrowej diety? Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy przyjrzeć się bliżej jej składowi chemicznemu.
Ponad 90% objętości tego wyrobu stanowią kwasy tłuszczowe, z których wyróżnia się przede wszystkim omega-6 oraz omega-9. Oprócz tego znajdziesz w nim również kwasy linolowe, palmitynowe czy stearynowe.
Podobnie jak większość olei roślinnych, także tu dużą rolę odgrywają fitozwiązki, czyli wytwarzane przez rośliny substancje chemiczne specjalnego przeznaczenia, a wśród nich:
-
chlorofile,
-
polifenole,
-
sterole roślinne,
-
witaminy E, K,
-
karotenoidy.
Korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto używać oliwy z oliwek?
Stosując oliwę z oliwek w swojej kuchni, nie tylko dogadzasz podniebieniu, ale też chronisz swoje zdrowie. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga ona profilaktykę wielu chorób układu krążenia, takich jak choroby serca czy nadciśnienie.
Ponadto ten zdrowy olej wykazuje właściwości przeciwzapalne, wspierając pracę organizmu przy chorobach metabolicznych oraz zmniejszając ryzyko zachorowania.
Zaobserwowano też ciekawą zależność między spożywaniem wyrobów z oliwek a krzepliwością krwi. Jak się okazuje, oliwa pomaga usprawnić krążenie, zapobiegając pośrednio udarom mózgu. Jeśli mowa o tym ważnym narządzie, przeprowadzony niedawno eksperyment wykazał, że kwasy tłuszczowe wpływają ochronnie na komórki mózgowe, zapobiegając chorobom wieku starczego, np. Alzheimerowi.
Może się wydawać, że oliwa to kaloryczny składnik diety, który lepiej wyeliminować, jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Nic bardziej mylnego! Oliwa z oliwek nie tylko zapobiega przybieraniu na wadze, ale i wspomaga metabolizm w lepszej pracy. Ponadto badacze zauważyli, że regularne spożywanie tego produktu wpływa na regulację poziomu cukru, a przez to zapobiega cukrzycy typu 2.
Jest to także przeciwutleniacz neutralizujący wolne rodniki, dlatego oliwa odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób wieku starczego.
Oliwa z oliwek w profilaktyce chorób serca
Schorzenia związane z niedomaganiem układu sercowego należą do najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Dbając odpowiednio wcześnie o swoje ciało, w tym stosując zdrową dietę, możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Dieta śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych, głównie ze względu na obecność takich produktów jak oliwa z oliwek. Korzyści płynące z jej stosowania potwierdzają liczne badania. Codzienne spożywanie tego tłuszczu przyczynia się do unormowania ciśnienia krwi, zapobiegając atakom serca. Co więcej, w ten sposób można przeciwdziałać stwardnieniu tętnic, a także uregulować poziom złego cholesterolu, który może prowadzić do rozwoju miażdżycy.
Oliwa z oliwek w pielęgnacji skóry i włosów
Dzięki swojej uniwersalności oliwa z oliwek może być stosowana nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce. W starożytności nacieranie się aromatycznym olejem było powszechne zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. W ten sposób rozgrzewano też bolące miejsce po urazie oraz pielęgnowano uszkodzony w wyniku ran naskórek.
Dziś oliwa z oliwek jest prawdopodobnie najpopularniejszym naturalnym składnikiem kosmetyków. Producenci wykorzystują jej ekstrakty do wyrobu mydeł, kremów, szamponów i balsamów. Warto jednak stosować olej także w formie surowej jako domowy produkt pielęgnacyjny.
Jako że doskonale zatrzymuje wilgoć, oliwa z oliwek nadaje się do olejowania włosów oraz podkreślania ich skrętu. Efektem są elastyczne i nawilżone kosmyki, które pięknie błyszczą.
Z uwagi na właściwości antyoksydacyjne oliwa jest polecana również do pielęgnacji skóry twarzy. Dojrzała cera skorzysta na delikatnych masażach wykonywanych zwłaszcza w okolicach bruzd i zmarszczek. Dodatkowo można śmiało używać tego naturalnego oleju do regeneracji skóry po poparzeniach słonecznych i innych uszkodzeniach naskórka.
Zadbaj o dietę dobrą dla Twojego zdrowia!
Masz realny wpływ na swoje zdrowie. Zacznij o nie dbać, także poprzez przepyszną dietę bogatą w wartościowe składniki! Warto zawsze mieć w kuchni butelkę oliwy z oliwek. Nie zapominaj również o jej właściwościach pielęgnacyjnych. Kosmetyki z ekstraktami z oliwek w składzie znajdziesz na lek24.pl.